SMILTSĒRKŠĶU DEVUMS VESELĪBAI.

Viena no Latvijas dabas bagātībām – smiltsērkšķis, pēdējos gados ir atkal kļuvis aktuāls un cilvēki steidz to uzņemt savā uzturā un visādi citādi izmantot savas veselības un labsajūtas uzlabošanai. Lai arī par smiltsērkšķiem ikdienā dzirdam salīdzinoši nesen, tas nebūt nav modes kliedziens. Dzīvojam laikā, kad apkārt ir tik daudz visa kā, ka dažkārt neviļus aizmirstam, ka apkārt mums jau dabā ir atrodams viss nepieciešamais, kas vajadzīgs labam uzturam un veselībai. Smiltsērkšķu ogas noteikti tās uz kurām varētu attiecināt teicienu par visu jauno, kas ir labi aizmirsts vecais. Smiltsērkšķu produktus ir iespējams iegādāties un izmantot ne tikai uzturā, bet arī skaistuma kūrēs un rituālos. Tos pārdod bio-eko veikaliņos, tirgū, atsevišķos eko produktu stendos lielveikalos un, protams, internetā, kur mūsdienās var nopirkt jebko.

Ieskaties – http://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-ella/

GARDAS SMILTSĒRKŠĶU RECEPTES.
Jau no seniem laikiem šīs ogas un to izstrādājumus izmanto gan medicīnā, gan uzturā un skaistumkopšanā. Ja runa ir par izmantošanu uzturā, to pielietojumu atradīsiet gan desertu, gan pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Arī par modes lietu kļuvušajos smūtijos smiltsērkšķu izmantošana bagātinās uzņemto vitamīnu klāstu. Smiltsērkšķu pīrāgs noteikti nevienu saimnieci neatstās bez komplimentiem. Skābās ogas, arī dzērvenes un brūklenes, ir lieliska pamatēdienu sastāvdaļa. No skābajām ogām gatavotas mērces un čatniji piedos bagātīgu garšu jebkuram gaļas ēdienam. Smiltsērkšķu etiķis ir lielisks gaļas un zivju iemarinēšanai pirms gatavošanas. Šīs ogas noteikti uzlabos garšu un papildinās tās buķeti arī jebkurā veģetāriešu un vegānu maltītē. Ja runājam par smiltsērkšķu sagatavšanu ziemai, nedrīkst nepieminēt konservējumus, eļļas, ievārījumus un daudz ko citu, ar ko našķoties gada aukstākajos mēnešos.

KĀDU PRODUKCIJU IR IESPĒJAMS IEGĀDĀTIES?
Sula un eļļa ir populārākie produkti, kas tiek gatavoti no smiltsērkšķiem. Abi šie produkti kalpo par pamatu dažādu citu ēdienu un konservējumu pagatavošanai, turklāt, izmantojami arī kā uztura bagātinātāji un skaistumkopšanas komponenti. Sulu un eļļu koncentrātus nepieciešams lietot pavisam nedaudz, līdz ar to tas būs lielisks ieguldījums ne tikai gardu ēdienu gatavošanai, bet arī imunitātes uzlabošanā. Ir iespējams iegādāties arī ogas un jau saldētus smiltsērkšķu sulas kubiņus. Puslitra pudele ar sulu visbiežāk maksā vidēji 3 eiro un 50 centi, taču saldētie kubiņi 5 eiro. Smiltsērkšķu eļļa maksā nedaudz vairāk – vidēji 8 eiro par 250 mililitru iepakojumu. Iegādājoties smiltsērkšķu izstrādājumus vairumā, cena būs zemāka.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *